Bedna plná ořechů

Máme na mezi za zahradou tři ořešáky a Angrešt jako pilná hospodyně chodí vždycky na podzim sbírat spadané ořechy. Necháme je potom několik týdnů vysychat a máme zásobu vlašských ořechů (a navíc v bio kvalitě 😀) na celý rok. 

Právě jsem v procesu loupání, už třetí den v řadě louskáček nezahálí a stihla jsem se synem přichystat variaci Masarykových knoflíků, křehkého ořechového cukroví podle receptu z knihy Herbář od Kateřiny Winterové a Lindy Rybové. Namísto tvaru zmíněných knoflíků, kdy se z těsta vyválí váleček a z něj pak krájí kolečka=knoflíky, si Alfréd přál váleček a vykrajovátka, tak máme Masarykova prasátka, autíčka a Masarykovy zvonečky. Nemusím zmiňovat, že je to velmi návyková záležitost a jsou už z půlky fuč.


V červnu loňského roku jsme nasbírali nezralé ořechy a udělali z nich ořechový likér, inspirací nám opět byl recept z knihy Herbář. Ořechovice voní po hřebíčku a lehce perlí na jazyku. Likér určitě uděláme i napřesrok, přece jen nám dochází zásoby. 😉

Protože jsem skoro na konci loupání a mám na váhu skoro kilo a půl jader, otázka zní, jak ořechy uskladnit. V takovém velkém množství by byla škoda, kdyby žlukly. Je několik možností, jak ořechy uchovat. Jedním z nich je ořechy zamrazit, protože ale mohou natáhnout pach dalších potravin v mrazáku, například ryb, je užitečné využít alespoň dvou sáčků. 

  



Ořechy můžeme zavařit a to bez nutnosti použití tekutin, ale to jsem nezkoušela. U nás se to sežere v cukroví nebo jen tak, když jdeme náhodou kolem, takže tento způsob nebyl potřeba. 😁


Příjemným zpestřením může být naložení ořechů do medu, kdy smícháme stejný poměr ořechů a medu, necháme pomalu na mírném ohni zahřát med a poté plníme do suchých a čistých sklenic. Obdobným způsobem může být příprava pálivější laskominy. Namísto obligátních bramborových lupínků, kdy opražením ořechů (a můžete k vlašským přidat i další druhy, třeba kešu, para, lískové nebo pekanové ořechy) nasucho v troubě a jejich smícháním s medem, olivovým olejem, hrubou solí, krystalovým cukrem, kayenským pepřem, koriandrem a římským kmínem získáte naprosto luxusní záležitost, která může posloužit i jako jedlý dárek - a to chcete! 

Ořechy se dají použít také v cukrfree a bezlepkové kuchyni jako základ pro ořechová mléka, másla nebo dokonce mouky. K výrobě produktů z ořechů je potřeba ořechy před samotnou přípravou aktivovat namočením. Vynikajícím zdrojem užitečných tipů k aktivaci Vám může být blog Jany Dell- Plotnárkové, specialistky na celostní výživu. Pozor, je důležité nepodcenit přípravu a pořídit si výkonný blender. Ořechové máslo dokáže potrápit - vyzkoušeno za vás. Já jsem vyzkoušela vyrobit ořechové mléko podle receptu Janiny Černé. Ořechy se namočí na 8-12 hodin do vody, poté se propláchnou a rozmixují se dvěma až třemi hrnky vody. Mléko přecedíte a získáte navíc ořechovou drť, kterou můžete použít k výrobě granoly, do müsli tyčinek nebo jen tak do jogurtu. 

Mléko musíte zkonzumovat do tří dnů. Dávám ho do kapučína pro oříškovou vůni. Příště určitě zkusím vyrobit kokosové nebo mandlové mléko. 




Sezóna ořechů právě začíná, tak si jí nenechte ujít a dejte mi vědět, jak máte ořechy nejraději vy! 😋

Pěkný večer, 

Markéta


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Podzim v zahradě