Podzim v zahradě

Jako malá holka, jsem na zahradě směla pouze hrabat listí a sbírat ořechy. To je moje nejzazší vzpomínka na zahradničení. Veškerá další práce, jako sázení, zalévání, plevelní, hnojení a další legrácky kolem rostlin, měla na starost moje mamka. Nebo spíš, ty legrácky si nechala sobě pro radost a mě k ničemu moc nepouštěla. Proto se zpráva, že se chystáme koupit si dům se zahradou, stala oblíbeným vtípkem. Co tam budete dělat? Víš, co obnáší zahrada práce? A dům? To se strhnete. Necháte tam ruce. A víš, kolik to stojí peněz? 


Jak to dopadlo je asi jasné. Když si něco vezmeme do hlavy, já nebo můj muž, většinou to dopadne. A tak tu sedím, pět let poté, co jsme převzali klíče od našeho domu. Dívám se na zahradu, která dneska vypadá jinak, než jak vypadala, když jsem se do domu zamilovala. Je na ní i na domě znát kus práce, i když si oba uvědomujeme, Angrešt i já, že tu ještě mnoho práce zbývá. To je na tom ale to krásné, že se neustále proměňuje. Spolu s ročním obdobím je stejná a přece jiná. 


Dnes je krásný podzimní den, slunce ještě hřeje a já si tak mohla dopřát ten luxus posezení na terase. Je z prken ze sibiřského modřínu, napuštěná ochranným olejem, vypíná se nad travnatou plochu a plynule navazuje na obývací pokoj. Příjemně se po ní chodí a ještě lépe se na ní sedí a popíjí káva (a víno) a úplně nejlepší na ní je, že ji celou navrhnul a sestavil můj muž. Letošní projekt Terasa je u konce, ale domnívám se, že v příštím roce na jaře, jakkoli je ta doba na začátku podzimu vzdálená, budeme pokračovat v projektech Nábytek na terasu, Odstínění terasy a Dekorace terasy. Taky nesmím zapomenout na projekt Venkovní kuchyně. To bude paráda, na to všechno se těším a taky na to, až o tom všem tady na Ptáčeti budu psát. Třeba se necháte inspirovat i vy, kteří čtete nebo blog začnete číst. 



Ráda bych na blogu Ptáče psala o našich zkušenostech, které jsou veskrze amatérské. Ani já ani Angrešt nemáme odborné vzdělání v oboru zahradnictví, stavebnictví, truhlařině, vaření a pečení. Vše, co děláme, děláme s nadšením a metodou pokus-omyl nebo s pomocí kuchařek, zkušeností starší a moudřejší generace, návodů na těch internetech a nebo díky inspiraci televizních či internetových pořadů o zahradě, domě a dalším. Většinou se nám osvědčil postup dle starého dobrého a pravdivého přísloví Dvakrát měř, jednou řež, (k čemuž jsem já, zbrklá povaha, musela dospět až zkušeností a s roky). 



Velkou inspirací mi je příroda sama, která mě čím dál víc nabíjí a zejména krásy našeho regionu, kam ráda vyrážím na procházky a výlety.

Příspěvky na blogu jsou součástí naší každodennosti, vznikají v běžném životě, se všemi vzestupy i pády, které se nám přihodily. Vzpomenu na dobu rekonstrukce domu, jednu z prvních úprav naší zahrady. Budou tu také tipy na recepty na osvědčené a naše oblíbené dobroty, které můžete zkusit i vy. 


Dlouho jsem sbírala odvahu k vlastní tvorbě, která by mi dávala smysl a měla hodnotu a potenciál inspirovat dál. Doufám, že Vás bude bavit tak jako nás. 


Krásný slunečný den s vůní podzimu,


Vaše Markéta z Ptáčete


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Bedna plná ořechů